Title1 hu

A dinamikus meditáció egy intenzív tisztító, katartikus technika, melyet ilyen formájára Osho évek munkássága alatt fejlesztett ki, mivel a hagyományos keleti meditációs technikák a nyugatról érkezőknek alkalmatlannak bizonyultak. A nyugati emberben általában olyan sok az elfojtás, indulat, elnyomott fájdalom és érzelem, hogy képtelen a természetes ellazulásra, a csendes meditációra. A kulcs, hogy a meditáló a technika 60 perce során egyfajta éber figyelmet tart fent, azaz tudatos marad: képes úgy figyelni a belső történéseket, mintha azok valaki mással történnének, nem azonosulva az elmében szüntelenül felbukkanó gondolatokkal. Az első három kimerítő fázis után elérkezik a “STOP!” csend fázis, amelyben az energia utat kap, hogy felfelé áramoljon, valamint a meditatív állapot is azonnal megtapasztalható.

Movement1
1 phase1
Első rész
|
10 perc

Lélegezz gyorsan ki-be az orrodon keresztül az egész testeddel. A kilégzés legyen gyors és hangos, mint egy puskagolyó. A belégzést hagyd magától történni. Lélegezz olyan erőteljesen, mélyen és gyorsan, mint még soha. Figyelj arra, hogy ne kövess ritmust, légzésed maradjon mindig kaotikus, egyenetlen. Adj bele mindent, amennyire csak lehet, de vigyázz, hogy közben tested ne feszüljön meg, és hogy nyakad, vállad és a térded mindvégig laza, rugalmas maradjon. Közben engedd, hogy a légzés átjárja a tüdődet, majd az egész testedet: válj a légzéssé. Engedj az ébredő energia-áramlásnak és használd arra, hogy még több energia aktivizálódjon. Mozgasd karjaidat és testedet szabadon, ezzel segítve az energia felemelkedését. Érezd, ahogy egyre több energia halmozódik föl benned, de ebben a szakaszban ne engedd ki magadból az energiát maradj éber, miközben a tested minden porcikája egyre csak a légzés intenzitását szolgálja.

"Amikor azt mondom, a légzésed kaotikus, értsd úgy, hogy bármiféle ritmus nélkül engeded be a levegőt, majd dobod ki. Ritmus nélkül. Csak beengeded, majd kilököd levegőt olyan sokszor, amennyire csak tudod." - Osho

1 phase2
Második rész
|
10 perc

ENGEDD MAGAD FELROBBANNI! Engedd, hogy kijöjjön és megnyilvánuljon minden, ami benned van, és kikívánkozik. Kövesd a testet és engedd, hogy mindent kontroll nélkül kiadjon magából, ami csak benne van… Törd át a gátjaidat!… Engedd meg magadnak, hogy tíz percig teljesen őrült légy. Énekelj, sikíts, nevess, kiabálj, ugrálj, rázkódj, táncolj, rugdalózz, dobd el magad. Ne tarts vissza semmit, az egész tested legyen mozgásban. Egy kis színészkedés az elején segíthet, hogy elinduljon a folyamat. Soha ne engedd, hogy az elméd beavatkozzon abba, ami történik. Menj tudatosan bele az őrületbe. Ne feledd, akkor jó amit csinálsz, ha teljes mértékben a testeddé válsz.

1 phase3
Harmadik rész
|
10 perc

Nyakad és vállad legyen laza és emeld fel karjaidat a fejed felé. Felemelt karokkal ugrálj fel s le, a HÚ mantrát kiáltva közben. Húúú…Húúú…Húúú.; engedd, hogy mélyről törjön fel. Mindig, amikor földet érsz (a sarkad is érjen le a talajra!) engedd a hangokat mélyen a nemi központba hatolni. Adj bele mindent, tökéletesen merülj ki, ürülj ki.

1 phase4
Negyedik rész
|
15 perc

ÁLLJ! Dermedj meg abban a pózban, amiben éppen vagy. Ne igazíts, ne mozdíts semmit a testeden. Bármi, egy köhögés, egy mozdulat tönkreteheti az energia-áramlást és az egész erőfeszítés hiábavaló volt. Légy csak egy szemtanú, bármi történjék is veled.

1 phase5
Ötödik rész
|
15 perc

Ünnepelj!… tánccal és zenével; engedj ki magadból mindent, ami csak benned van.

Tanácsok Sziráttól

Az első rész légzéstechnikájához alkattól függően a testnek szüksége van egy 5-6 egymás utáni alkalomra (például minden reggel egy héten át), mire megszokja. Segítsd a karjaiddal a levegő kilövését, de anélkül, hogy a vállakat befeszítenéd. Ebben segít az, ha a térdeid lazák, ezáltal mozgásteret adva a csípődnek, amely szintén így szintén részt tud venni a levegő erőteljes kifújásában, mintha csak a hasadból "lőnéd ki" a levegőt.

A második fázisban ne aggódj attól, hogy túlságosan átjár egy érzelem, mert minél jobban belemész, annál könnyebben tudsz kijönni belőle. Sokan például nem merik megélni a haragot, vagy a félelmet, mert attól félnek, hogy annyira hatalmukba keríti ez az érzelem, hogy nem lesz belőle kiút. De mivel tudatosan éled meg az őrületet, bármelyik pillanatban ki is tudsz belőle jönni. Eljön a harmadik fázis, és észreveszed, hogy nyoma sem marad.

A harmadik fázis során minél erősebb a hang az elmédben, hogy nem bírod tovább, annál intenzívebben ugorj, annál inkább gyorsítsd a ritmust, ahogy a zene is adja. Meg fogod látni: minél többet beleteszel a technikába, annál könnyebb lesz végig csinálni.

A negyedik fázisban lehet, hogy a karok elkezdenek süllyedni. Te ne csinálj semmit. Ha észrevetted, hogy lejjebb kerültek, már ne igazíts semmit. Légy tökéletesen lusta, ne reagálj semmire, amit a fejedben lévő hang mondd Neked.

Az ötödik fázisban még mindig ne nyisd ki a szemed, maradj benne a meditációban. Ünnepeld meg magad teljes odaadással.

Vissza